Ruusu

Ruusu

tiistai 11. syyskuuta 2012

Ei enää ikinä koskaan Aamulehteä


Aamulehti. Tampereen luetuin sanomalehti. Sitä sietää miettiä miksi.
   Internetissä törmää vähän väliä keskusteluun Aamulehden mauttomasti tehdyistä jutuista ja sitä lukiessa tuntee saavansa päänsärkyä ihan vain laaduttomuudesta. Sain tänään kouluvierailulla selville syyn.
    Aamulehden Moro-liitteen päätoimittaja puhui meille lehden toimituksen auditoriossa. Kouluni vanhemmat viestintälinjalaiset ovat tehneet Moron "oma juttu" sivulle harjoituksena pieniä uutisia, ja Herra Isoherra Päätoimittaja kertoi millaisia juttuja nettisivuille toivottaisiin. Hänen tärkein pointtinsa tässä aiheessa oli kuitenkin että meillä oli liian korkea uutiskynnys, ja pyrimme tuottamaan "liian hienoa tavaraa".
    Se on ymmärrettävää, että "oma juttu" osion ei tarvitse olla ammattimaista, mutta luulisi että jos joku tavallinen tallaaja jaksaa väsätä jotain oikeasti hienoa, sitä arvostettaisiin. Mutta näemmä ei.
   
"Ettekö te siis oikeasti halua tehdä hyvää journalismia?"

"No se nyt riippuu miten 'hyvä journalismi' määritellään. Painolehtien lukijamäärä on viime vuosina laskenut, paitsi meillä Aamulehdessä. Me olemme viimeisen vuoden aikana saaneet 16% lisää lukijoita, mikä on paljon."

Minulla ei ole enää uskoa sanomalehtiin. Miksi olla toimittaja, jos ei halua tehdä hyviä uutisia, vaan ainoa relevantti asia on lukijamäärät? Saati sitten ohjeistaa alan opiskelijoita että "ei kannata tehdä hyvää jälkeä, ei sitä kukaan tarvitse".
    Loppu vierailun aikana Herra Päätoimittaja viittasi useaan otteeseen "..kun te olette tälle alalle suuntautuneita nuoria...". En osaa sanoa muuta kuin: en todellakaan ole tämän vierailun jälkeen.
   Aamulehden laaduttoman journalismin salaisuus on selvitetty. Opin ainakin sen, että en koskaan, ikinä, halua työskennellä siinä lehdessä.

4 kommenttia:

 1. Joo, meille enää kyseistä lehteä tule kun tosiaan se päätoimittaja vaihtui ... tuohon :D

  VastaaPoista
 2. Ois kiinnostavaa tietää mille alalle nyt olet suuntautumassa?
  Toivoisin kyl useampien fiksujen nuorten saavan tilaisuuden valaistua ennen opiskelupaikan valintaa näin. Sit voi päättää ottaa sen tietoisen riskin, että journalismi ei olekaan sitä mitä toivoi eikä pettyisi ehkä niin karvaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvi Korhonen kirjoitti tuon. Google-tunnistautuminen kommentoijaksi ei tuonutkaan nimeä ja naamaa esiin.

   Poista
 3. Toisaalta, mikään firma ei voi toimia ilman asiakkaitaan. Täytyy kyllä myöntää että olen tuntenut kovin paljon myötähäpeää viime aikoina Aamulehden jutuista, mutta tasapaino on ok.

  Ajattelen asian näin, ehkä olen liian positiivinen: tarjoamalla muutamia pöhköjä juttuja ja "sitä mistä maksetaan" saadaan pidettyä lehti pyörimässä ja vakaalla taloudellisella pohjalla. Sen myötä jää yhä saumoja tehdä asiallisia juttuja, syväluotausta, ja poliittisen uutisoinnin "entä jos" -asennetta, mitä ei oikeastaan tarjoa isoista valtakunnallisista kuin Aamulehti.

  He kirjoittivat ensimmäisen hillityn jutun Jussi Halla-ahosta, kuten myös hänen vastapuolistaan. He antavat tilaa väärille mielipiteille (tm), sekä näiden vastamielipiteille ja päästävät esille myös vähemmän toivotut näkökulmat. Se on tervettä journalismia. He onnistuvat aika ajoin avaamaan asioiden lisäksi myös syyt taustalla, eivätkä he mielestäni ota herkästi puolia, kun kokonaiskuvaa katsoo.

  En väheksy hetkeäkään kertomaasi ja pidän tapausta hyvin ikävänä, mutta olen samaan aikaan jossain määrin tyytyväinen kokonaisuuteen. Se ei tarkoita ettenkö Aamulehteä aika ajoin kritisoisi ja toivoisi parannusta ikäviin puoliin, mutta monien huonojen vaihtoehtojen rinnalla he ovat ainakin tyydyttävällä tasolla.

  Ei, en ole Aamulehdellä töissä, enkä saa heiltä muitakaan etuisuuksia.

  VastaaPoista