Ruusu

Ruusu

lauantai 4. elokuuta 2012

Poliittinen broileri: Tiedätkö mitä syöt?


Pääsin sivistämään ihmisiä ruuasta. On erittäin hämmentävää miten vähän ihmiset todella tietävät siitä mitä syövät. Koska broileri kulkee arkikielessä kanan nimellä, monet eivät tiedosta niiden eroa. Useampi ihminen jonka kanssa olen asiasta keskustellut, on uskonut, että hänen syömänsä broilerin rinta jossa on luu mukana, olisi kanaa. Samoin että kauppojen kokonainen grillattu broileri, olisi kanaa. Tekeekö se, että lihasta erottaa että se on joskus ollut elollinen olento, siitä jotain muuta kuin tehokasvatetun broilerin?
*minun versio*
      Liian monet ihmiset eivät edes tiedä, mitä sana broileri tarkoittaa. Olen joskus jopa törmännyt ihmiseen joka on pitänyt sitä tapana valmistaa kanaa. Omaan mieleeni tästä on jäänyt pysyvä kuva, kun viime kesän protu-leirillä yksi ohjaajista piirsi meille broilerin. Valtavat rintalihakset ja koivet, tutusta maatalojen kanasta on tullut muodoton lihasmöykky.
          En yritä saada ihmisiä lopettamaan broilerin syömistä, syön sitä itsekin, koska vaihtoehtoa ei ole saatavilla. Haluaisin, että ihmiset ymmärtäisivät mitä syövät. Että broileri ei ole vain muoviin pakattuja lihanviipaleita, tai maaseudun kanoja munivan kanan poikasia. Se on lihan tuotantoon jalostettu kanalinturotu, jonka ominaisuuksiin haluttiin nopea kasvu. Broilerit siis kasvavat sairaanloisen nopeasti, ne eivät ole eläimenä lähelläkään täysikasvuista kun niiden lihasmassa on jo valtava.
        
Ja lopuksi kevennän raskaan selostukseni: Absurdein broileriin liittyvä väite jonka olen koskaan kuullut oli, kun Jismael kutsui broileria riistalinnuksi. Kävimme tästä facebook kommenttien välityksellä pitkällisen keskustelun, jonka viihdyttävimpiä kohtia kokoan tähän:


Jismael: Syönkö siis yleisimmin kaupasta ostaessani broileria kanaa vai kukkoa?

William: ‎:DDDD ooksä joku sovinisti mitä väliä sillä on? :D
D lajissa on luultavasti saman verran molempia ja niitä myös teurastetaan saman verran joten todennäköisyys kumpaankaan on 50/50

Jismael: Haluun vaan tietää mitä syön :D On sil välii :D

William: jismael menee kauppaan: kohtaus 1. "Saisinko miespuoleisen broilerin, kiitos". kohtaus 2. 
Jismael ottaa "kanan ohutleikkeitä" paketin hyllystä, ja menee kysymään kauppiaalta "osaatteko sanoa onko tämä mies- vai naispuoleinen läjä väärinpilkottua lihaa?"

Jismael: Saavat kyl merkata siihen, kumpaa sukupuolta se on :D
--
Äitini päätyi osallistumaan keskusteluun muutamalla lausahduksella:

Häkkikana - onnellinen kana - riistakana XD.
Lehmästäkin tulee härkää kun se kauppaan tai ravintalan lautaselle päätyy...
--
Jismael: ...Onko broileri rotu?

*tämän perään kuvittelen naurettavan loppumusiikki pimputuksen*

1 kommentti:

  1. "En yritä saada ihmisiä lopettamaan broilerin syömistä, syön sitä itsekin, koska vaihtoehtoa ei ole saatavilla."

    Riippuu aika vahvasti siitä, minkä laskee "vaihtoehdoksi". Jos haluat sisällyttää ruokavalioosi jotain broilerilta maistuvaa, näyttävää ja tuntuvaa, muttet broileria niin vaihtoehdot ovat aika vähissä. Entä jos eläinproteiinin korvaisikin jollain muulla proteiinilla?

    VastaaPoista