Ruusu

Ruusu

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

2. Joulukuuta - Luonnonlaeista


Ros Pelkoa?

Guil (raivoissaan – heittää kolikon maahan.)  Pelkoa! Halkeamaa joka saattaa hukuttaa aivosi valoon.*

Ros Kruuna… (Hän laittaa sen pussiinsa.)

Guil istuu toivottomana. Hän ottaa kolikon, heittää sen ja antaa sen pudota jalkojensa väliin. Hän katsoo sitä, ottaa sen käteensä ja heittää sen Rosille joka laittaa sen pussiinsa.

Guil ottaa toisen kolikon, heittää, ottaa kiinni ja kääntää sen kädelleen. Hän katsoo sitä ja heittää sen Rosille joka laittaa sen pussiinsa. Guil ottaa kolmannen kolikon, heittää sen, ottaa sen kiinni oikealla kädellään, kääntää sen vasemmalle ranteelleen, heittää sen ilmaan, ottaa sen kiinni vasemmalla kädellään, nostaa vasenta jalkaansa ja heittää kolikon sen alta, ottaa sen kiinni ja kääntää sen päänsä päälle johon se jää. Ros tulee, katsoo sitä ja laittaa sen pussiinsa.

Ros Pelkään…

Guil Niin minäkin

Ros Pelkäänpä että tänään ei ole sinun päiväsi.

Guil Pelkäänpä että on.

Lyhyt tauko

Ros Kahdeksankymmentäyhdeksän.

Guil Sen täytyy merkitä joitain muutakin kuin hyvinvoinnin uudelleenjakamista. (hän mietiskele.) Lista mahdollisista selityksistä:

Yksi. Haluan sitä. Sisällä jossa mikään ei näy, olen kaksi-kruunaisia kolikkoja heittävän miehen olemus, joka lyö vetoa itseään vastaan hyvittäessään itselleen menneisyyttä, jota ei muista. (Hän heittää Rosille kolikon.)

Ros Kruuna

Guil Kaksi. Aika on pysähtynyt kuin seinään, ja kokemus yhden ainoan kolikon heittämisestä on toistunut yhdeksänkymmentä kertaa… (Hän heittää kolikon, katsoo sitä ja heittää sen Rosille.) Ylipäätään epätodennäköistä. Kolme. Jumalallinen väliintulo, toisin sanoen, hyvä teko ylhäältä, joka koskien häntä vrt. Israelin lapsiin, tai kosto yläpuolelta koskien minua vrt. Lootin vaimoon. Neljä. Silmiin pistävä periaatteen todistaminen, että jokaisen yksittäin heitetty yksittäinen kolikko (hän heittää yhden) laskeutuu yhtä todennäköisesti kruunana kuin klaavana ja siksi ei pitäisi yllättää jokaisella kerralla kun niin tapahtuu. (Niin tapahtuu. Hän heittää sen Rosille.)¨

Ros En ole koskaan tuntenut mitään vastaavaa!

Guil Ja päättelyketju: Yksi, hän ei ollut koskaan tuntenut vastaavaa. Kaksi, hän ei ole koskaan tiennyt mitään mistä kirjoittaa kotiin. Kolme, se ei ole mitään mistä kirjoittaa kotiin… Koti… Mikä on ensimmäinen asia jonka muistat?

Ros hm, katsotaan… Tarkoitat siis ensimmäistä asiaa joka tulee mieleeni?

Guil Ei – ensimmäinen asia jonka muistat.

Ros Aa. (Tauko.) Ei, ei siitä ole hyötyä, se on poissa. Siitä on kauan aikaa.

Guil (kärsivällinen mutta kireä) Et ymmärrä mitä tarkoitan. Mikä on ensimmäinen asia kaiken unohtamasi jälkeen?

Ros Ai, nyt ymmärrän. (tauko.)  Olen unohtanut kysymyksen. (Guil nousee ylös ja astelee.)

Guil Oletko sinä onnellinen?

Ros Mitä?

Guil Tyytyväinen? Rento?

Ros Luulisin.

Guil Mitä sinä aiot tehdä nyt?

Ros En tiedä. Mitä sinä haluat tehdä?

Guil Minulla ei ole haluja. Ei minkäänlaisia. (Hän lopettaa kävelyn kuin seinään) Siellä oli viestinviejä… niin. Meidät kutsuttiin. (Hän käännähtää Rosiin päin ja tiuskaisee -) Toinen päättelyketju: Yksi, todennäköisyys on tekijä joka toimii luonnonlakien puitteissa. Kaksi, todennäköisyys ei toimi tekijänä. Kolme, me olemme luonnottomien, luonnollisten tai yliluonnollisten voimien alaisina. Tarkkaile. (Ros on sopivan hämmentynyt – happamasti) Ei liian kiivaasti.

Ros Anteeksi, minä – Mikä sinua vaivaa?

Guil Tieteellinen lähestyminen ilmiöiden tutkimiseen on puolustuskeino puhdasta pelontunnetta vastaan. Pidä tiukasti kiinni ja jatka niin kauan kuin on aikaa. Nyt – vastaus edelliselle päättelyketjulle: tämä on hankala, seuraa tarkasti, se saattaa helpottaa.  Jos oletamme, kuten olemme juuri tehneet, että luonnottomien, luonnollisten tai yliluonnollisten voimien todennäköisyys on, että todennäköisyys ei toimi tekijänä, meidän on hyväksyttävä, että ensimmäisen osan todennäköisyys ei toimi tekijänä luonnottomissa, luonnollisissa tai yliluonnollisissa voimissa. Ja koska se ei ilmiselvästi ole tehnyt niin, voimme olettaa että emme olekaan luonnottomien, luonnollisten tai yliluonnollisten voimien piirissä; siis kaiken todennäköisyyden mukaan. Mikä on minulle henkilökohtaisesti suuri helpotus. (lyhyt tauko.) Mikä on kaikki erittäin hyvä, paitsi että – (Hän jatkaa kireällä, hallitulla hysterialla) Me olemme heitelleet yhdessä kolikkoja en tiedä mistä asti, ja kaiken sen ajan (jos se kaikki on aikaa) en usko että kumpikaan meistä oli enemmän kuin pari kultakolikkoa voitolla tai häviöllä. Toivon että se ei kuullosta yllättävältä koska olen yrittänyt pitää kiinni nimenomaan sen ei-yllättävyydestä. Keskiverto kolikonheittäjän mielenrauha riippuu laista, tai paremminkin taipumuksesta, tai sanotaan todennäköisyydestä, tai millä tahansa tasolla matemaattisesti laskettavasta mahdollisuudesta joka takaa että hän ei järkytä itseään häviämällä liikaa tai järkytä vastustajaansa voittamalla liian usein. Tämä mahdollistaa tietynlaisen harmonian ja tietynlaisen itseluottamuksen. Se suhteutti sattumanvaraisen ja säädetyn rauhoittavaan yhteyteen jonka me tunnistamme luontona. Aurinko nousi pitkän päälle suunnilleen yhtä usein kuin se laski ja kolikko näytti kruunaa suunnilleen yhtä usein kuin se näytti klaavaa. Sitten viestinviejä tuli. Meitä tultiin hakemaan. Mitään muuta ei tapahtunut. Yhdeksänkymmentä kaksi peräkkäin heitettyä kolikkoa ovat peräkkäin yhdeksänkymmentä kaksi kertaa olleet kruunaa… ja viimeiset kolme minuuttia olen tuulettoman päivän tuulessa kuullut rummut ja huilun…---

* suora käännös, jos ajatuksia miten sujuvoittaa, saa ehdottaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti